Likér

Edmond Briottet

Likéry z francouzkého Dijonu vyráběné již témeř 200 let rodinou Briottet

Historie značky Briottet sahá až do roku 1836, kdy její základ položil burgundský vinař James Demontry. Vedení vinařství se na přelomu století ujal Edmond Briottet a připojil k němu ještě firmu svého tchána Jula Theurieta, jenž v Dijonu obchodoval s vínem. Podnikání zároveň udal nový směr - s ohledem na vzrůstající oblibu aperitivního koktejlu blanc cassis, jemuž se později podle dijonského starosty Félixe Kira začalo říkat Kir, se rozhodl věnovat také výrobě crème de cassis. V současné době vedou společnost Edmond Briottet, jež má sídlo na stále stejné dijonské adrese, v rue Berlier 12, představitelé šesté generace rodiny Briottet Vincent a Claire. Kromě ikonického crème de cassis vyrábějí na šest desítek dalších likérů, ale taky eau-de-vie.

Italicus Rosilio di Bergamotto

Fenomenální likér z Bergamotu

Už v 18. století se na Apeninském poloostrově vyráběl likér rosolio a o století později byl natolik oblíbený, že se svou vlastní recepturou mohl pochlubit prakticky každý italský region. Nápoj, který se podával jako aperitiv, ovšem postupně upadl v zapomnění. Vzkřísit se ho před pěti lety rozhodl italský barman Giuseppe Gallo, jež se v barovém světě pohybuje už déle než dvě dekády. Vyzkoušel si různé role, včetně té ambasadorské, v současné době se ale věnuje převážně vlastní společnosti Italspirits a především likéru Italicus, který světu po bezmála roce příprav představil v září roku 2016. Vyrábí ho ve spolupráci s rodinným lihovarem na severu Itálie, a to s maximálním využitím lokálních surovin.

Likér s rumovým srdcem

Old Sailor Coffee si dává za cíl vrátit se k tradici námořníků, kteří před sto lety brázdili vody Jadranského moře. Ti se při nevlídném počasí zahřívali silnou kávou s rumem nebo jiným, v té době dostupným destilátem. Zejména anýzovým nebo pomerančovým likérem. V Levante Spirits se tímto receptem inspirovali a přetvořili ho v moderní a sofistikovaný likér. Melasový rum dovezený přímo z Jižní Ameriky se infuzuje 100% Arabicou. V této směsi se dále dva měsíce macerují pomerančové kůry a směs badyánu a anýzu. Old Sailor Coffee se plní do stylových černých lahví, které zdobí etiketa s podobiznou italského námořníka z 30.let. Tvůrcem etikety je uznávaný tatér a milovník námořnícké tématiky - Stizzo. I přes to, že se jedná o kategorii likérů, jejichž základním pilířem je přidaný cukr, tak v Old Sailor Coffee ho najdeme pouze 10% oproti standardně užívanému poměru 30-35%. Díky tomu, poctivé výrobě a nejkvalitnějším surovinám, jsou ústa po každém doušku čistá bez nepříjemných pachutí.

MUYU

Likéry z dílny věhlasných barmanů

Řada MUYU vznikla ve spolupráci tria Alex Kratěna, Monica Berg a Simone Caporale s holandskou společností De Kuyper.

Likéry jsou inspirovány Amzonií. Každý z uvedené trojice vsadil na něco jiného. Alex - vetiver, patcholi a cedrové dřevo. Monica - jasmín, neroli a citrus yuzu. Simone - chinotto, dubový mech a kakao.

Při získávání jednotlivých složek zúročili své až alchimistické zkušenosti a nebáli se využít metody jako anfeláž, parní destilace, extrakce pomocí CO2 nebo resinoïds.